Ninnimoi - Hyvinvoinnin juttuja

Kaipaatko tukea elämäsi poluille ja tavoittelemaasi kohti? Ninnimoin valmennuksen sydämessä on kokonaisvaltainen hyvinvointi ja luontoliikunta. Löydätkö oman jutun Ninnimoin ryhmävalmennuksista vai rakennetaanko sinun elämäntilanteeseen ja voimavaroihin sopiva yksilövalmennuksen polku?

Ninnimoi Instagramissa

Arjen pienet valinnat muodostavat elämän suuria kokonaisuuksia.

Arjen pienet valinnat muodostavat elämän suuria kokonaisuuksia.

Tärkeintä on aloittaa ja ottaa ensimmäinen askel. Pienikin muutos, yksikin hyvinvointia lisäävä valinta arjessa on iso elämänlaatua parantava juttu, kun siitä tulee uusi tapa ja se alkaa toistua säännöllisesti päiviä, viikkoja, kuukausia, vuosia. Mitä kaikkea tuletkaan vielä oppimaan ja missä kaikessa kehittymään, kun vaan rohkeasti aloitat omaan hyvinvointiin satsaamisen.

Jokainen hetki on valinnan mahdollisuus. Mikä valinta, jonka voit tehdä nyt, saa sinut voimaan paremmin tänään ja huomenna?

Ammenna energiasi siihen mihin voit vaikuttaa.

Ammenna energiasi siihen mihin voit vaikuttaa.

Elämän polut ovat mutkaisia, emmekä voi vaikuttaa kaikkeen siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Mutta se mihin voimme aina vaikuttaa, on oma suhtautumisemme asioihin ja kuinka itse toimimme. Valmennukseni ytimessä on sinun polku - sinun toiveet, tavoitteet ja voimavarat.

Minun tavoitteeni valmentajana on työskennellä tukenasi kohti vahvempaa arkista hyvinvointia ja löytää yhdessä ratkaisuja elämäntilanteesi ja voimavarasi huomioiden. Mitä asioita sinä tavoittelet arjessasi?

Unelmoi, mee, tee ja heitä kuperkeikka.

Unelmoi, mee, tee ja heitä kuperkeikka.

Unelmoitpa pieniä tai suuria, mene ja tee unelmien eteen asioita. Ei ole niin pientä askelta, etteikö sitä kannattaisi ottaa. Matkan varrella tulee yksi jos toinenkin "kuperkeikka", mutta niistä jokaisesta voi hoksata jotain uutta. Ajattele, ettei epäonnistumista ole olemassa. On vain tilaisuuksia oppia ja tehdä asioita toisin. Aina voi yrittää uudelleen. Siinä tulee hyväksi, mitä harjoittelee.

Elämän "kuperkeikat" ovat myös sitä, ettei itseä kannata ottaa liian vakavasti - iloitse pienistä, hullutele ja ennen kaikkea nauti elämästä nyt eikä "sitku".

 

Polkujuoksupoppoo

Yhdessätekemisen iloa ja voimaa

Tule mukaan Polkujuoksupoppoon lenkkiryhmään. Yhdessätekemisessä on iloa ja voimaa.

Valittavana on kaksi ryhmää.

Luontoliikunta

Luontoliikunnalla on tutkitusti fyysisten terveysvaikutusten lisäksi stressiä ja mielialaa parantavia vaikutuksia. Liikunta ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 (aikuisiän) diabetesta ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia sekä vaikuttaa myös joidenkin syöpäsairauksien ehkäisyssä. Oletko sinä löytänyt oman tapasi liikkua?

Palautuminen

Riittävä uni, palautuminen ja järkevä arjen kokonaiskuorma ovat hyvinvoinnin peruselementtejä ja edellytys sille, että jaksamme pitää yllä terveellisiä elämäntapoja. Olennaista on löytää kuormituksen ja palautumisen tasapaino. Liikunta on hyvä tapa edesauttaa palautumista. Palautuvatko voimavarasi vai elätkö palautumisen velkakierteessä?

Arjen tasapaino

Arki on usein pikemminkin tasapainoilua, kuin jatkuva tasapainossa säilymisen tila. Kun satsaat itseesi ja arjen hyvinvointia lisäävään tekemiseen, on sinulla voimavaroja tasapainoilla arjen töyssyissä paremmin. Mitä valintoja tekemällä voisit parantaa edellytyksiäsi voida paremmin arjessasi?

Hyvä arki

Arki on suurin kokonaisuus meidän elämää. Arki on lasten lapsuus, nuorten nuoruus ja arki aaltoilee omanlaisena aikuisuuden eri elämänvaiheissa. Arki on tekijänsä summa, mutta yksin ei tarvitse selvitä. Uskalla pyytää apua ja rohkene nojata heihin, jotka uskovat sinuun silloinkin, kun omat voimat eivät meinaa riittää. Haluan suhtautua arkeen arvostaen, näkemällä hyvä ja etsien eri elämänvaiheisiin soveltuvia ratkaisuja.

Arjen elementtejä:

  • Terveys
  • Ravinto
  • Uni ja palautuminen
  • Liikunta
  • Turvallisuus
  • Yhteenkuuluvuus ja rakkaus
  • Ajanhallinta ja kokonaiskuormitus
  • Itsearvostus ja ympäriltä saatu kunnioitus
  • Mielekkyys ja merkityksellisyys

Miten sinä voit arjessasi? Tarvitsetko tukea kohti parempaa arjen hyvinvointia?

 

Elämänmuutos ja elämän jatkuva muutos

Elämä on jatkuvassa muutoksessa eri elämänvaiheista ja -tilanteista toiseen. Toiset elämänvaiheet ovat haastavampia kuin toiset ja vaativat meiltä henkistä kapasiteettia ja kasvua. Toiset elämäntilanteet vaativat pysähtymistä ja tietoisia valintoja vaikkapa elintavoissamme. Joihinkin asioihin emme voi vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa omaan ajatteluun, valintoihimme ja siihen mitkä asiat priorisoimme ja kuinka toimimme. Elämänmuutosten tekeminen vaatii aikaa ja armollisuutta, tukeakin ja ennen kaikkea itsensä arvostamista, tahtoa tehdä omaa hyvinvointia ja elämänlaatua parantavien asioiden eteen töitä. Samoja asioita toistamalla ei voi odottaa erilaisia tuloksia. On valittava se mille sanomme kyllä ja minkä haluamme säilyttää, ja mille sanomme ei ja minkä täytyy muuttua.

Ninan tarina

Olen itse ollut elämäntilanteissa, joissa olen tehnyt isoja muutoksia voidakseni paremmin ja toisaalta tilanteissa, joissa ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin muutos. Ymmärrän, etteivät ne paikat elämässä ole helppoja, olipa kyse kuinka tarpeellisesta tai akuutista muutoksen tarpeesta. Vaikeissa elämän paikoissa on tärkeää saada tukea, on tärkeää olla rinnallakulkijoita ja kuuntelevia korvia. Siksi haluan myös työskennellä valmentajana paremman hyvinvoinnin eteen, sillä se on arkemme elämänlaadun ytimessä. Tässä tarinani siitä, kuinka Ninnimoin yritystoiminta on elänyt elämäni mutkissa mukana ja rakentunut tällaiseksi kuin se nyt tässä elämän hetkessä on.

Minä olin jossain matkan varrella unohtanut itseni ja jatkanut hyvinvointini laiminlyömistä liian pitkään. Terveyteni meni huonoon jamaan sekä fyysisesti että henkisesti ja oli selvää, etten voinut enää jatkaa niin. Kärjistynyt tilanne vuoden 2014 alussa oli syntynyt vähitellen monen tekijän summana. Olin ajanut itseni umpikujaan ja en löytänyt ratkaisua ulos.

Kun hengittäminen ei ollut enää minulle itsestäänselvyys, syntyi lause

"Hengitä, tässä on kaikki."

Jäin pitkälle sairaslomalle silloisesta työstäni - diagnoosina uupumus ja masennus sekä matkassa kattaus fyysisiä oireita ja vaikea astma. Se miten valitsin elää oli muututtava, jotta terveyteni ja hyvinvointini olisi kestävämmällä pohjalla. Vastaus ei löytynyt ulkoisista asioista, vaan minusta itsestäni. Minun piti löytää sisältäni voima ja motivaatio, kukaan muu ei vetäisi puolestani rajoja tai tavoittelisi niitä asioita, jotka parantaisivat elämänlaatuani ja hyvinvointiani, saatikka tekisi tarvittavia elintapojen muutoksia.

Liikunta oli jäänyt vuosiksi elämän sivuun ja olin tehnyt paljon huonoja valintoja elintapojeni suhteen. Sairaslomani aikana kävelin lähimetsässä. Mäntykankaalla polveilevilla poluilla ajatukset tuntuivat helpommilta, hiljaisuus tuntui hyvältä ja siellä oli kirjaimellisesti hyvä hengittää ja kulkea omaan tahtiin luontoa ihmetellen. Olin ratsastanut samoissa maastoissa nuoruudessani. Poluilla minuun syttyi joku selittämätön tahto juosta, en jaksanut juosta kuin pätkittäin, mutta jatkoin yrittämistä. Sairasloman päätyttyä jäin hetkeksi opintovapaalle ja suoritin töiden imussa vuonna 2006 hieman keskenjääneet opintoni. Valmistuin pitkän kaavan mukaan muotoilijaksi (2004-2015).

Juoksuyritysten lisäksi ryhdyin myös yrittäjäksi. Halusin tehdä jotain merkityksellistä työn saralla palauttaakseni iloa arkeeni. Oma yritys sai nimen Ninnimoi ja aloitti toimintansa elokuussa 2015. Avasin paperituotteiden verkkokaupan ja sain kaupaksi ensimmäiset postikorttisarjani. Ninnimoin "Hyvän mielen juttuja" lisää täällä.

Vähitellen uskaltauduin kauemmas poluille ja seuraavana kesänä aloitin Sotkamon Jymyn aikuisten suunnistuskoulussa. Ihastuin suunnistamiseen ja polkujuoksuun, pääsin aivan uudenlaisiin luontokohteisiin. Iloitsin, kuinka olin vielä aikuisiällä voinut oppia ja oivaltaa jotain ihan uutta ja niin voimauttavaa. Haastoin itseni ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaan Karhunkierrokselle keväällä 2017. Polkujuoksuharrastuksen ja liikkumisen ilon jakamisen tahdosta syntyi ensimmäinen 10 naisen Polkujuoksupoppoo-ryhmä syksyllä 2018.

Kiinnostukseni valmentamiseen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen kasvoi. Lähdin mukaan Kainuun Liikunnan hankkeeseen (Kuntopolku yrittäjyyteen) vuoden 2019 alussa. Kirjoitin yhden workshopin muistiinpanoihin toivovani, että Ninnimoi on jonain päivänä myös hyvinvoinnin juttuja. En tiennyt silloin vielä, mitä se tarkoittaisi konkreettisesti, mutta nyt huomaan, että tuo muistiin kirjoitettu lause on vienyt minua eteepäin. Kehittääkseni itseäni edelleen, opiskelin valmentajan ammattitutkinnon 2019–2020 Vuokatti Sportilla Kainuun ammattiopiston järjestämänä.

Minun liikkumiseen liittyy vahvasti elämyksellisyys ja liikunta luonnossa on nyt iso osa elämääni ja hyvinvointiani. Liikun läpi vuoden luonnossa; juosten, vaeltaen, suunnistaen, maastopyöräillen, hiihtäen, lumikenkäillen ja lumiliukukenkäillen. Vuokatin vaaramaisema on sielunmaisemani ja metsä tyyssijani. Hijaisen metsän siimeksessä moni asia on ajatuksissa loksahtanut kohdalleen ja vaikeat asiat ovat tuntuneet piirun helpommalta kantaa. Metsään on mahtunut ilo ja onnenmykkyrät sekä suru ja kipeät kyyneleet, mielenrauha ja oman kehon hyvänolon hormonien täyttämät euforian hetket. Kestävyysurheilu on lähellä sydäntäni. Olen innostunut haastamaan itseäni polkujuoksun ultramatkoilla. Olen seikkaillut kesällä 2022 ensimmäiset 100-mailiseni - 160 km Karhunkierroksella ja 166 km Hetta-Pallas-Ylläs tunturipoluilla.

Valmennus on tullut mukaan touhuihini vähitellen. Ensin syntyi yksi Polkujuoksupoppoon ryhmä, sitten myös toinen, sain yksilövalmennettavia sekä valmennettavia MediEllenin hyvinvointivalmennuksen kautta. Olen kokenut, että näillä poluilla minun kuuluu kulkea juuri nyt - hyvän mielen ja hyvinvoinnin jutuissa. Valmennan kaikista mieluiten luonnossa ja haluan rohkaista liikkumaan luonnossa. Metsä on monipuolinen liikunnan leikkikenttä varustettuna kiistattoman vahvoin hyvinvointivaikutuksin. Fyysisten terveysvaikutusten lisäksi luonnossa liikkuminen lievittää tutkitusti stressiä ja parantaa mielialaa. Sotkamo-Vuokatti alueen luonto tarjoaa hulppeat puitteet luontoyhteyden ylläpitoon. Polkuja ja reittejä löytyy ympäri vuoden, talvella upeat ladut ja suunnistamalla pääsee reilusti polkujen sivussakin.

Ninnimoi Instagramissa

Moikkailemisiin!

Nina

Haluaisitko kysyä minulta jotain?